Japonia – Tărâmul magic născut din stropii oceanului și crescut la umbra florilor de cireș

Sunt în pat de câteva ore… totuși, somnul nu reușește să pună stăpânire pe mine.

Mă învârt în așternutul moale și cald, dar fără să-l găsesc pe Moș Ene niciunde. Îmi privesc iubitul cum doarme liniștit în timp ce eu sunt măcinată de tot felul de întrebări… retorice de altfel, pentru că știu bine răspunsurile… dar, mereu trebuie să fie un dar…

De ce oare nu am programat excursia în Japonia mai devreme? încerc eu sa-mi amintesc.

Dacă tot nu am somn, încep să aștern pe hârtia imaginară motivele alegerii perioadei 20 aprilie – 03 mai 2019.

– Ce a zis oare, că putem vedea, cel de la agenția Exact Travel Club ?! mă tot chinui eu să-mi amintesc discuția de atunci.

– A da, gata, stiu… va fi un important eveniment istoric: abdicarea actualului împărat, Akihito, în 30 aprilie 2019, cu care va lua sfârșit Dinastia Heisei și alegerea numelui noii dinastii ce va fi condusă de către prințul moștenitor, Naruhito.

Ar fi fost păcat să pierd un asemenea eveniment, am mai terminat și Facultatea de Istorie… un motiv în plus să alegem să fim prezenți, aprob pentru a nu știu câta oară acest motiv.

– După… da, mi-am amintit, urmează înflorirea cireșilor… minunata feerie pe care o vedeam când eram copil în desenele lor animate! Clar, această sărbătoare, numită Sakura și frumusețea japoneză pe care o creează, nu putea fi ratată. Ne-am duce degeaba până acolo dacă nu am vedea splendoarea naturii asiatice.

Fac un efort, să regăsesc în memorie, pe unde citisem sau cine îmi povestise că acești copaci încep să înflorească din luna ianuarie, în Okinawa, țara Karate-do-ului sau numită în dialectul lor „Frânghia aruncată în mijlocul mării”, datorită formei și poziției geografice, pentru ca la final de martie, să se arate muritorilor, în toată măreția.

Nu reușesc să identific sursa, în schimb, noi aveam să vedem cireșii care înfloreau la final de aprilie, început de mai, în Hokkaido, unde Sakura atinge apogeul frumuseții naturii iar peisajele vor fi acoperite de culoarea aceea atât de delicată și proaspătă – roz… „o jumătate de oră într-o seară de primăvara valorează cât o mie de bucăți de aur” (proverb japonez), am șoptit melancolic.

Nu mai rezist să aștept alarma telefonului de la ora 5:00. Mă ridic și bâjbâind prin întuneric, ies din cameră. Simt nevoia să-mi ordonez gândurile ce roiesc în jurul meu… le pot potoli doar cu ajutorul unei țigări, deja știu asta.

– După, te organizezi Lelia, da?! mi-a ordonat Conștiința.

– Da, da, normal, stai doar să îmi revin puțin și gata, o să intru la duș – am răspuns doar doar mă va lăsa în pace.

Aprind țigara și trag cu poftă tot fumul în plămâni. Nicotina începe să-și facă efectul imediat… mă destind, închid ochii și încerc să-mi amintesc măcar ceva din ceea ce am învățat la facultate despre această țară…

Izanagi și Izanami creează prima insulă, Ongoro.
Izanagi și Izanami creează prima insulă, Ongoro.

Japonia… hmmm, am mormăit eu, timp în care căutam prin sertarele creierașului… deci, numele este tradus, în sens literal, ca „originea soarelui”, denumirea oficială fiind Nipponkoku; tradus în sens textual, înseamnă însă  „țara de la originea soarelui” sau „țara Soarelui Răsare”.

Geneza începe cu Izanagi (bărbatul) și Izanami (femeia), adică Adam-ul și Eva religiei noastre, cele două ființe divine, ce au fost create de către marii zei pentru a făuri primul pământ. Ca ajutor, au primit o naginata (sabie cu mâner lung), numită  Amanonuhoko (halebarda divină a mlaștinii). Izanagi și Izanami vor străpunge oceanul cu această armă, iar din stropii oceanului se va forma prima insulă, Onorogo… și apoi… deschid ochii, privesc ecranul telefonului… 4:30!!! exclam... nu se poate, nici măcar nu am intrat la duș…

(…) Ziua ce urma a-și face simțită prezența, era una dintre cele mai importante din punct de vedere profesional pentru mine.

Miza era mare: cariera, la care construiam de 15 ani; o frumoasă avansare pe poziția de Director al Departamentului de Animație Japoneză, plus restul de avantaje ce vin la pachet odată cu creșterea în ierarhie.

Dar în cazul unui eșec, minunata „aventură asiatică” ar fi costat firma pierderea unei cifre cu numeroase zerouri, dar nu în ron sau yeni, ci în euro, sayōnara nu numai avansare, dar și loc de muncă… așadar cum să pot dormi sau întârzia??? Ar fi fost impardonabil…

(…) Cum sunt, de cele mai multe ori, o persoană norocoasă,  exact cu câteva luni înainte de a primi sarcina de a coordona acest proiect, hotărâsem împreună cu iubitul meu să facem o „aroganță” și să optăm pentru o destinație exclusivistă. Am căutat amândoi pe internet nopți de-a rândul ceva care să ne trezească simțurile, de orice fel. După săptămâni de search și research, de citit bloguri de călătorii, de întrebat prieteni, colegi, am descoperit întâmplător ceeea ce doream: Japonia cu Exact Travel Club!

Era perfect, suna îmbietor, meleaguri magice urmau să ne primească și să ne cuprindă în atmosfera idilică și de poveste a unui loc unde vechiul se împletea cu noul, într-un mod atât de armonios și fascinant!

Tot datorită acestei idei ce ieșea din tiparele rutinei noastre, am avut deosebita plăcere să cunosc în agenția Exact Travel Cluboameni minunați, cu experiență de peste 20 de ani în domeniu, cărora, atunci când le-am cerut sfatul, au știut să-mi îndrume pașii, indicându-mi puncte esențiale ale legendarei civilizații japoneze. Am înțeles imediat că circuitul în Japonia este o alegere cum nu se mai poate mai bună. Și totodată, am înțeles și cum să pregătesc prezentarea în fața comisiei japoneze.

78001-xl(…) Visând tot mai des la minunatul circuit în Japonia, am gândit vizita însemnaților oaspeți niponi, ca pe o ceremonie a ceaiului (chanoyu), un ritual cu tradiție, ridicat la nivel de artă și cu un puternic caracter spiritual.

Îmi doresc să le transmit că suntem dornici să le cunoaștem cultura, că o apreciem și încercăm să o înțelegem în vederea unei colaborări viitoare cât mai fructuoase.

De asemenea, este și pentru mine o ocazie să creionez ceea ce doresc să văd odată ajunsă în Japonia lui 2019.

Pot foarte bine să nu fac acest lucru și să mă las purtată în circuitul Japoniei de către ghidul vorbitor de japoneză de la Exact Travel Club, dar nu-mi pot refuza plăcerea de a cerceta și singură, mai ales că am și un motiv întemeiat.

Așadar, am pregătit întrevederea fiind atentă la cele mai mici detalii.

2017new-Japonia-Geisha-Kimono-Sukienka-Vintage-Original-Tradycja-Silk-Kimono-Kobiety-Sukienka-z-Obi-Yukata-kostiumy.jpg_640x640Plecând de la ideea că vreau să fiu o gazdă japoneză (teishu), am început cu vestimentația, și am optat să îmbrac un frumos kimono, croit dintr-un material ce se numește gazeu de mătase (ro sau sha), costumul național al oaspeților mei.

Până în acest moment, nu am crezut că un kimono poate fi format din atâtea piese și că este atât de important modul în care îl înfășori pe trup, partea stângă trebuind să fie peste cea dreaptă, strâns la final în formă de fundă pătrată de centura ce poartă numele obi. 

Piesele ce au întregit ținuta, au fost încălțămintea tradițională zori sau geta și șosetele albe (tabi).

Gata îmbrăcată, cu o încercare aproape eșuată în privința coafurii de gheișă, dar cu un machiaj apropiat acesteia, mă refer la rujul roșu și creionul negru ce îmi conturează ochii, nu la pasta albă ce este pusă pe față, obținută din presarea orezului, ca un fel de fond de ten, am plecat spre sediul companiei.

Pentru că este încă foarte dimineață, am ajuns foarte repede la destinație.

Nici nu am lăsat taxiul bine să plece, că mașina delegației japoneze a și intrat pe poarta mare a firmei noastre.

Ne-am aliniat, eu, tânăra mea secretară, Clara, șeful meu și traducătoarea, așteptând emoționați apropierea celor 3 invitați.

– Bună ziua! (konnichiwa!)

– Bine aţi venit! (youkoso!) salutăm comisia, înclinându-ne corpurile precum trestiile la adierea vântului.

– Bună ziua! (konnichiwa!) au răspuns și aceștia în cor.

– Este o zi frumoasă!(ii tenki desu ne!)afirmă unul dintre cei trei pentru a sparge gheața.

După ce am depășit momentul salutului, îi rog să mă urmeze în sala de ședințe.

(…) Sala de întuniri este pregătită în vederea unei mici ceremonii de servire a ceaiului.

Aici, sperăm cu toții să definitivăm și contractul și dacă l-ar și semna… dar răbdare! Să respectăm protocolul, Lelia! îmi poruncesc, pentru că iar m-a luat visarea.

2008_06_18_0_14_poveste-japoneza-ceremonia-ceaiului_10902
tribuna.ro

Fiind vorba, totuși de o sală de ședințe, a fost foarte dificil să respectăm tradiția așa numitei camere chashitsu, special amenajată la japonezi, pentru servirea ceaiului. Dar am avut grijă să oferim oaspeților sayu (apa fiebinte folosită în prepararea ceaiului), pe unul dintre pereți să se regăsească binecunoscuta pânză pictată, kakemonoce a sugerat cu delicatețe, tema ceremoniei. De asemenea, am avut ceaiul verde (matcha) și toate ustensilele în prepararea și servirea acestuia: bătătorul de ceai (chasen), șervetul de ceai (chakin) si lingura de ceai (chashaku).

Pe tot parcursul acestei ceremonii, mă uita cu interes la cele trei personaje. Sunt curioasă dacă pot ghici în privirile lor, dacă ideea mea le este sau nu, pe plac.

Am terminat toți de băut ceaiul…

La un moment dat cel care este șeful delegației, solicită să vorbim într-un loc mai retras. Împreună cu el și traducătoarea, mergem la mine în birou.

– De ce doriți acest contract cu noi? m-a întrebat el, dintr-o dată.

Îl privesc, încercând să câștig câteva secunde de gândire…

– Sincer? Lucrez în acest domeniu pentru că lumea fantastică a desenelor animate japoneze, m-a fascinat de mică și mereu am visat să ajung să cunosc sursa ce le-a dat naștere. Sunt convinsă că pasiunea mea va fi insuflată tuturor celor ce vor face parte din acest proiect… iar cei ce nu se vor lăsa convinși de pasiune, sper ca partea financiară să-i încânte, așa cum deja bănuiesc eu și să dăm drumul acestei investiții!

Răspunsul meu îl închei cu un zâmbet larg și plin de încredere.

Dl. Hakurama, așa se numește, ascultă cu atenție traducătoarea timp în care mă privește, de fapt analizează minuțios, încercând să pătrundă în straturile cele mai adânci ale ființei mele…

– Dvs., Japonia o cunoaște-ți?

Aștept traducerea curioasă.

– Nu încă, răspund, peste câteva luni.

– De ce doriți să veniți în țara noastră? vrea acest domn să știe.

– Doamneee, are un talent să pună întrebări atât de scurte și la obiect!! Seamănă mai mult cu un interogatoriu decât o discuție între doi oameni de afaceri… poate pentru că sunt femeie și mai sunt și tânără… cred că e nesigur de ceea ce pot… 

În primul rând, încep eu, Japonia este o țară unde contrastele se întâlnesc peste tot, dar spre deosebire de alte țări, cele două au învățat să conviețuiască împreună. 

Mai apoi, continui tot eu, vreau să văd cu ochii mei toată tehnologia pentru care poporul Dvs. este atât de faimos și dacă într-adevăr este o țară atât de robotizată…

– Nu te-a convins tehnologia noastră de la nivel mondial? întreabă el curios.

– Sunt genul de persoană ce preferă să vadă cu ochii ei, îi răspund zâmbind.

– Spre binele tău, sper că ai ales o agenție de turism cu care să faci această incursiune în teritoriul asiatic, continuă și el.

Da, am ales deja o agenție de turim, Exact Travel Club, de care sunt extrem de încântată pentru modul în care au gândit circuitul, pentru faptul că fac acest lucru de 20 de ani și chiar se vede că sunt buni în ceea ce fac, dar punctul cel mai important pentru mine, este că oferă un ghid ce are și rol de traducător.

– Ce orașe ai în plan să vizitezi?

superblog-japonia-023– Lista este lungă, vom sta 11 zile totuși… sunt multe orașe pe care mi le doresc să le văd… aș vrea să văd totul, de fapt: parcurile imense în care este atât de liniște și pace încât și vântului îi este teamă să nu deranjeze, castele și temple ce-mi amintesc de samurai și de gheișe, vreau de fapt să văd o gheișă de aproape, să am posibilitatea s-o analizez minuțios și să înțeleg de ce se spune că privirea ei nu poate fi uitată niciodată… ce ar mai fi?

– A da, vreau să particip la un ritual adevărat de servire a ceaiului, vreau să încerc gastronomia poporului japonez și nu în ultimul rând să ajung în locurile unde s-au născut poveștile pline de înțelepciune și în locul unde au prins viață personajele mele preferate de desene animate.

superblog-japonia-020-1024x558 Oricum vom vizita orașele principale, precum Tokyo cu ale lui trepidații zilnice, cu măreața copie a Turnului Eiffel și renumitul cartier Ginza District, plin de centre comerciale renumite la nivel mondial.

– Apoi pe listă este și Kyoto, unde noul se împletește cu vechiul și cu o moștenire culturală demnă de o civilizație ancestrală. Mai sunt după aceea și orașele Nara, Miyajima – unde zeii au coborât pe pământ să trăiască alături de oameni, Tochigi, Kamakura – veche capitală a războiului, Uji unde voi vedea în sfârșit adevăratul ritual al ceaiului… și probabil multe alte orașe și orășele despre care încă nu cunosc nimic…

– Impresionat, mi-a mărturisit el.

– Pe lângă faptul că m-ați convins cu pasiunea Dvs. pentru semnarea contractului, vă felicit și pentru agenția atât de bine aleasă și de asemenea, vă invit, în schimb de experiență, pentru câteva săptămâni la Tokyo.

Mă uit la el să fiu sigură că am înțeles corect. Îmi zâmbește, se înclină cu politețe și rostește Shitsurei shimasu. (lit.: comit o impolitețe)adică rămas bun, a deschis ușa și s-a făcut nevăzut.

(…) Întâlnirea a avut un succes răsunător. Toți am obținut ce am sperat și visat și eu încă pe atât.

Nu-mi mai rămâne decât să aștept înflorirea cireșilor pentru a ne urca în avion, împreună cu cei de la Exact Travel Club și să zburăm spre Japonia.

Articol scris pentru proba a 15-a din Superblog 2018

Surse:

download

2 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.