Stilul vestimentar un must have în unele meserii: uniforme medicale ALTFEL

Femeia, în haine ponosite, cu o pereche de galoși vechi și rupți în picioare, înnota prin noroiul mlăștinos cu copilul ascuns cât mai bine la piept pentru a-l feri de frig și de ploaie.

Se opri o clipă. Desfăcu șalul cu grijă să vadă dacă copilul mai respiră. Trupul firav era doborât de febră. Ar fi vrut să aibă aripi să zboare, să ajungă mai repede la spital, dar mâlul o trăgea lacom și cu putere în jos precum un nisip mișcător.

(…) Cu răsuflarea întretăiată ajunse la porțile spitalului-mânăstire. Bătu în poarta mare și grea de lemn. Un bărbat înalt și slab, fără vârstă, îmbrăcat în straie preoțești și cu chipul acoperit de o barbă deasă, îi deschise. O privi lung, înțelegător și fără a-i spune nimic, îi făcu semn să-l urmeze. Femeia îl urmă tăcută.

Intrară într-o sală mare și lungă, unde căldura venea doar de la lumânările aprinse în jurul icoanelor așezate către Răsărit. Scaune de o parte si alta a pereților făceau încăperea la fel de ascetică precum chiliile călugărilor.

– Spune-mi ce te doare? i se adresă călugărul.

– Sufletul mă doare părinte… timp în care scoase de sub șal, copilașul.

– Ce are? întrebă din nou fața bisericească.

– Febră părinte, și i-l întinse ca pe o ofrandă. Călugărul luă copilul în brațe.

În același timp un alt bărbat, cu păr argintiu și ochi adânciți în orbite, îmbrăcat într-un halat lung și alb, intră.

– Domnule doctor, se întoarse monahul, acest prunc este suferind.

– Du-l te rog unde sunt și ceilalți și voi veni să-l consult, răspunse doctorul.

– Pot merge și eu? întrebă sfioasă femeia.

– Nu copila mea! Du-te, rogu-te și îngenunchează în fața icoanelor, poate vor avea milă de băiatul tău.

Femeii îi era teamă de acei oameni îmbrăcați în halate albe, dar nu înțelegea de ce.  Ascultă totuși sfatul primit și se îndreptă spre mica capelă. Îngenunche în fața icoanei Maicii Domnului și dădu drumul durerii ce-i strângea pieptul de atâta timp. Suferința atât de puternică o făcu să cadă în nesimțire pe lespezile reci de piatră(…)


(…) – Doamnă mă auziți? Strânge-ți-mi mâna dacă mă auziți!

Femeia miji ochii pentru că lumina era prea puternică.

– Copilul meu, rosti ea cu glas stins.

– Este bine copilul, auzi o voce de femeie dându-i răspunsul.

Atunci făcu un efort să vadă unde este…

19424202_1370177886399785_7314085876281004084_nDouă asistente îmbrăcate cu bluze medicale cu imprimeuri, îi zâmbeau prietenos.

– Bună dimineața, doamnă! Bine ați revenit printre noi! o salută asistenta oacheșă, cu un zâmbet larg pe buze.

– Uitați ce primăvară frumoasă este afară! spuse și cealaltă în timp ce deschidea feresastra salonului. 34050782_1697121910372046_1436049008639344640_n

Femeia se uita uimită la amândouă. Erau așa frumoase, îmbrăcate în halatele lor multicolore… păreau întruchiparea primăverii.

– Ce s-a întâmplat? întrebă pacienta.

– Nimic grav, au răspuns într-un glas cele două. O mică răceală a copilului Dvs. v-a speriat și ați leșinat.

Dar spitalul-mânăstire, doctorul acela în halat alb ce îmi crea o teamă de nedescris… bâgui femeia.

– Doar un vis urât, se mai întâmplă uneori, spuse asistenta în halat imprimat cu fluturași colorați.

– Dar copilul? întrebă atunci mama speriată.

– Îl aducem imediat.

43274553_1874537895963779_5092141207849533440_nÎn acel moment intră în cameră doctorița de gardă.

Purta o frumoasă uniformă medicală, de un verde smarald și chiar dacă i se citea oboseala pe chip, felul ei de a fi era încântător.

– Dar Dvs. nu aveți un halat cu imprimeu?! se miră femeia. – Azi nu! Tocmai ce am finalizat o intervenție, iar culorile de verde sau albastru ne ajută să vedem mai bine atunci când operăm.

– Dar culorea alb ce se purta înainte? Ce s-a întâmplat cu ea? continuă mirată femeia.

– Albul acela imaculat, răspunse doctorița, ne obosea foarte mult ochii atunci când operam și de asemenea, ținuta noastră nu inspira încredere, doar teamă, oricât de bine pregătiți eram. 

44934561_1904033799680855_2319193777614356480_n

– Și acum doamnă dragă să vă consult până nu ajunge copilașul.

Femeii îi reveni teama la vederea ustensilelor medicale.

– Haideți doamnă dragă, nu vă uitați la mine ca la un personaj fantastic, admirați culoarea uniformei, o încurajă doctorița.

În același moment, ușa se dădu puternic de perete și lăsă să pătrundă glas și râs de copilaș.

– Călin, puiul mamei… dar Călin era bine mersi în brațele altei asistente. Nu dădea semne că ar vrea să coboare de acolo. Atracția erau pisicuțele de pe halatul cadrului medical, iar Călin se însănătoșise numai la vederea acestora. 41611857_1847662355318000_3248611742552424448_n

– Dar de unde aveți toate aceste halate medicale atât de originale, de diferite? întrebă mămica, curioasă.

– Directorul spitalului a văzut astfel de uniforme la cabinetul veterinar unde merge cu pisicuța lui la control, răspunse asistenta ce-l ținea încă pe Călin în brațe.

A fost atât de încântat de idee, continuă aceasta, încât a întrebat cum și de unde acest concept. În acest fel a aflat despre cei de la eHalate.ro. A continuat cercetările și a găsit un  magazin online de costume medicale si echipamente de lucru ce aparținea tot celor de la eHalate.ro.

42286843_1857858757631693_7549880932396695552_nEleganța, frumusețea, încrederea inspirată inclusiv pisicuței Domnului Director, l-au determinat să privească lucrurile diferit și să comande noile uniforme.

Și nu s-a oprit aici. Pentru că cei de la eHalate.ro au pe lângă curajul de a fi altfel și produse atât de bune și diverse, de exemplu pentru industria HORECA, saloane de înfrumusețare, grădinițe, fabrici de panificație etc, încât Domnul Director i-a recomandat peste tot.

Noi, spuse asistenta cea oacheșă, de când purtăm aceste uniforme, suntem mai pline de viată, mai feminine… chiar unice.

– Orele de gardă par mai scurte și mai haioase… nu mai spun, continuă ea, de atitudinea pacienților. Ne acordă mai multă încredere, nu mai au acea teamă care îi făcea pe unii dintre ei să leșine numai la vederea acului… iar copiii… copiii, sunt adorabili. Exact cum este micuțul Călin acum. Floricele, animăluțe, oricare dintre imprimeuri le distrag atenția de la procedurile medicale. 

Da, cei de la eHalate.ro au avut o idee genială! confirmă și doctorița. Și s-au organizat atât de bine încât oferă nu numai uniforme ci și încălțăminte și accesorii…


(…) – Mami îți iei și tu o bluziță cu pisicuțe când ajungem acasă?

Articol scris pentru proba 16 din Superblog 2018.

Surse:

http://ehalate.ro/

http://ehalate.ro/acasa/despre-noi/

https://www.facebook.com/EHalate/

ehalate-logo-sb18-300x300

3 comentarii

  1. Sunt medic. Ai reusit extraordinar de bine sa implici o tema aparent banala astazi, halatul medical colorat, intr-o poveste captivanta, unde, printre randuri se simte speranta buna purtata de halatele colorate in felul in care medicii isi fac intrarea in viata pacientilor. Eram studenta in anul IV cand au aparut primii medici straini prin spitalele din Bucuresti, veniti aici dupa evenimentele din ’89. Am fost fascinata de halatele lor cu imprimee cu ursuleti cu stetoscoape ce se potriveau de minune cu sectia de pediatrie… Am vrut si eu. Am realizat ca pot cumpara metraje de panza folosite de obicei pentru pijamale, doream sa improvizez pentru a reduce din teama inerenta a copiilor la vederea albului sever. Colegii au ras de mine, mi-a fost rusine sa apar cu ursuleti pe halat la stagiu… Din fericire astazi optica s-a schimbat, chiar daca uneori pare exegerata. Totusi, expresia…” oamenii in halatele albe” ne defineste, ceea ce inseamna ca pana la urma nu doar tinuta trebuie inveselita, cat spiritul sa ne fie puternic si bland pentru a darui nu doar culoare, cat dragoste si vindecare. Foarte insiprat articolul tau !… Si ca sa-ti spun sincer, in garderoba mea medicala mai am doar un singur halat alb, tern si sever. Restul halatelor sunt impregnate de zambete.

    Apreciat de 1 persoană

    • Buna seara Dna Doctor! Rândurile Dvs. m-au emoționat foarte mult! Mi-ar plăcea ca optica sa se schimbe intr-adevăr și nu numai prin vestimentatie, ce este cu adevărat un prim pas către inima pacienților, dar și prin abordare: nu numai medicamentele fac bine ci și încrederea, curajul și iubirea ce ne sunt insuflate de către cadrele medicale! Un scurt rezumat al jurământului lui Hipocrate! Va mulțumesc încă odată pentru cuvintele frumoase! Cu deosebit respect, Lelia Iancu

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.