„Fericirea vine din propriile acțiuni. Cuvintele sunt doar apă, faptele sunt însă stropi de aur!”

Poveștile au fost, sunt și vor rămâne universul meu, locul în care mă retrag pentru a le trăi, citi sau pentru a le scrie.

Când eram copil nu le înțelegeam în totalitate tâlcul, dar intuiam diferența între bine și rău, simțeam durerea și bucuria personajelor, cu care empatizam până la final. Mai apoi, când am crescut, am început eu să creez povești prin deciziile și faptele mele, pentru că la final viața este o Poveste.

Însă, de-a lungul anilor, am ascultat, văzut și auzit multe povești fără happy-end.

Actorii, oameni ca și noi, cu nevoi și vise, dar fără posibilități, prăbușindu-se în boală, în sărăcie, în lumea neagră a analfabetismului social şi funcţional, într-un stat nepăsător la strigătele de ajutor ale acestora.

Dor aceste lucruri chiar și când nu ești TU unul dintre acele personaje care au pierdut de mult lupta, care au renunțat să mai spere, să mai viseze.

Unii s-au înălțat la Ceruri, iar pentru cei rămași, singurul lucru în care se  mai încred este Dumnezeu sau poate au devenit atei fără voie, purtându-și crucea pe drumul Golgotei ce astăzi se numește Viață.

Vreau încă să cred, că precum în povești, există o Zână bună sau un binefăcător. Cineva a cărui inimă s-a înmuiat la vederea acestor probleme sociale și a decis să se implice.

Și da, chiar am găsit acest personaj întrupat în proiectul Bursa Binelui, creat și susținut de Banca Comercială Română (BCR), în parteneriat cu EuPlătesc.

Ce este Bursa Binelui?FB-BB_20-11-2018-016

Singura platformă online, unde poți face donații online fără a-ți fi aplicat comision pe tranzacție. Acest lucru este posibil deoarece BCR împreună cu EuPlătesc acoperă toate costurile tranzacțiilor, întreținerii și comunicării.

Poți contribui pe tot parcursul anului pentru că la final nu este nevoie de o sărbătoare sau de un eveniment pentru a face un gest frumos. Celor cărora dorim să le întidem o mână de ajutor, chiar și prin cea mai mică contribuție, financiară sau de voluntariat, au nevoie să le fim alături mereu, nu doar sporadic.

FB-BB_20-11-2018-026-1024x576Platforma „faptelor bune”, așa cum îmi place mie să o numesc, oferă posibilitatea de a alege cărui domeniu dorești să îi oferi o șansă: sănătate, educație, proiecte sociale etc.

De asemenea, nu există o sumă de donație impusă. Poți dona începând de la minim 5 RON până la maxim 1000 RON. Plățile sunt securizate, intrând sub incidența legilor transferurilor bancare.

Pe această platformă vei găsi organizații ce au nevoie de ajutor în desfășurarea activității, dar și oameni simpli, ca MINE, ca TINE, ce doresc să facă un gest nobil pentru comunitatea locală.

Orice donație este un mic balon de oxigen, o rază de lumină și de speranță, pe care o putem aduce în sufletele acestora, victime ale unui sistem nepăsător, ineficient și incapabil de a avea grijă de proprii cetățeni.

Cine poate deveni Zâna cea bună sau Binefăcătorul din poveste?

Organizațiile non-profit, neguvernamentale, apolitice ce sunt interesante de a-și asuma rolul de binefăcători, prin desfășurarea de proiecte în beneficiul comunității sau NOI, toți ceilalți ce dorim să susținem cauze pentru comunitatea noastră, în calitate de promoteri, voluntari sau donatori.

Nu mai locuiesc în țară, dar una dintre rezoluțiile de final de an și pentru viitor, va fi de a-mi alege un ONG și de a-l susține.

Toate cauzele alese de aceste ONG-uri sunt importante, dar fiecare dintre noi empatizează diferit, de aceea eu aleg să le susțin pe cele din domeniul sănătății, educației și pe cele ale copiilor și bătrânilor defavorizați.

Priviți pe stradă copiii nimănui? Sau poate sunt ai cuiva… ai unei Case de Copii sau ai unor familii, care împinse de nevoi, i-au trimis pe străzi pentru o bucată de pâine. Și nu toți sunt conduși de clanuri ce caută să profite de pe urma oamenilor de bună credință.

Eu, când îi privesc, mă gândesc la povestea „Fetiței cu chibrituri” și nu-mi doresc ca acei copii să ajungă precum sărmana fetiță din poveste.

Ajutându-i, educându-i, nu le facem doar lor un bine sau o favoare, ne facem nouă, societății, un bine. Scădem rata sărăciei, rata analfabetismului, a șomajului, îndrumându-i pe un drum corect, oferindu-le o altă alternativă, un scop.

Putem ajuta toți prin implicarea în acțiuni de fundraising (strangere de fonduri) și/sau crowdfunding (multifinanțare), în/și pentru diverse cauze umanitare. Pe platforma Bursa Binelui găsim pagini întregi de proiecte la care putem adera, în care ne putem implica.

Așa cum spune un proverb grecesc, cum că „bunătatea dă naștere la bunătate”, vă îndemn pe VOI, pe NOI, cei care avem o viață cât de cât normală, să ieșim din zona de confort și să privim în jurul nostru… sunt mulți cei care ne privesc de jos, cu ochi rugători, ca pe niște zei, sperând, poate undeva, în adânc că zeii pot fi înduplecați.

Putem schimba finalul poveștii!

Haideți să începem să fim creatorii de happy-end-uri!

Articol scris pentru proba 23 din competiția Superblog 2018.
Surse:
* proverbe tibetane
BCR_1542797293

3 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.